Снимка БулфотоВълна от обществени реакции, след като вчера депутатите разшириха границите

...
Снимка БулфотоВълна от обществени реакции, след като вчера депутатите разшириха границите
Коментари Харесай

Юристи: Промените в НК за неизбежната самоотбрана може да завишат нивото на престъпността

Снимка Булфото

Вълна от публични реакции, след като през вчерашния ден депутатите разшириха границите на неизбежната защита.

Право на отбрана вкъщи, даже без да има влизане с щурм и право да се употребява револвер при нахлуване с нож, са измежду измененията в Наказателния кодекс. Юристи обаче предизвестяват, че те може да завишат равнището на престъпността. Към момента у нас право да носят оръжие за самозащита имат малко над 119 хил души. Това не включва ловните и спортните оръжия, обясниха от Министерство на вътрешните работи.

През 2017 година в дома на Теменуга Калканова влиза апаш и я обира, до момента в който тя приспива детето си. „ Няколко пъти влиза в трапезарията, взима движимости, изнася ги, отново се връща да си хареса нещо. След като полицията пристигна – той се върна в 4 през нощта още веднъж, да потърси дали е заменена клюалката, портата през, която беше влезнал, дали има хора, дали може още веднъж да влезе и да си вземе нещо, което е кошмарно ”, спомня си дамата пред камерата на бТВ.

Оттогава за Теменуга нейният дом не е нейната цитадела. Законът би трябвало да давата право на хора като нея да се защитят, настояват детпутатите. Включително и с револвер при нахлуване с нож, в случай че е застрашен животът им. 

Подобни законови промени са отхвърлени от Конституционния съд още през 1997 година, напомнят специалисти. „ Ние не можем да подтикваме хората да се избиват. По-скоро друго е – полицията да си влезе в пълномощията и да пази живота, здравето и имуществото на хората ”, сподели доцент Наталия Киселова.

" Не правото да стреляш, до момента в който обират дома ти, а бързите присъди ще решат казуса с престъпността ", споделя Теменуга. Крадецът, нахлул в дома ѝ, още не е наказан. Колкото до закона – тя утвърждава измененията. Крадецът в дома ѝ е юноша с 40 престъпни регистрации и 2 присъди за кражба.

Предстои поправките в главния углавен закон да бъдат подложени на публично разискване, а чак по-късно дефинитивно утвърдени от Народното събрание.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР